Det flesta teknikprodukter drar mer eller mindre energi. Många teknikprylar som tillverkas idag har blivit mycket mer energieffektiva än vad de var för några år sedan. Detta gäller dock inte spelkonsoler och moderna gamingdatorer eftersom de har fått kraftigare grafikkort och processorer som drar mycket el. I dagens hushåll finns det ofta mycket teknik och även om de är energisnåla blir många produkter kostsamma ur energisynpunkt. Därför kan det vara bra att hitta ett billigt elbolag för att kunna spara in lite pengar. Du kan spara tusenlappar per år genom att byta till ett elavtal som har det bästa elpriset för tillfället. Det bästa är att jämföra olika elbolag och se vilket som passar och är billigast för dig.

All teknik drar mer eller mindre energi

En dator drar ström även om den är i viloläge men energiförbrukningen minskar dock jämfört med när den används. Bärbara datorer drar generellt mindre ström än vad en stationär dator gör. En stationär dator drar någonstans kring 200-500 watt och i viloläge ungefär 5-10 watt. En bärbar dator drar ungefär 20-50 watt när den används och 2-5 watt i när den är i viloläge. Att stänga av datorn på kvällen kan vara en bra idé om du vill spara lite pengar. Hur mycket el en tv drar beror på vad du har för tv men en LED TV på 42” drar cirka 60-80 watt medan den används och 1-3 watt när det är i standby-läge.

Minimera energiförbrukningen

Det billigaste elen är den som inte används alls. Med små justeringar kan det bli stor skillnad på elräkningen. Om du har dator, TV, spelkonsol och kanske en musikanläggning kommer det göra stor skillnad om du stänger av dina teknikapparater när du inte använder dem. Skippa viloläge och stäng av dem helt. Att dra ut laddare är också en bra idé eftersom de fortsätter att dra el så länge de sitter i kontakten. Om du har en digitalbox ska du inte glömma att stänga av den också. När du ska köpa ny teknik är det bra att titta efter produkter som är märkt med Svanen, Energy Star eller TCO som är energimärkningar för IT-utrustning. Det kommer att göra skillnad på sikt att göra energismarta val. Förutom att du gör dig själv en tjänst är det även bra för miljön att tänka på energiförbrukningen.