Datorer och smartphones; TV:n och högtalare; projektorer och träningsmaskiner – elektronik styr och ställer över vår moderna vardag. Vi köper nya teknikprylar och slänger bort de gamla. Varje år slängs flera miljoner ton elektronik bort, och problemet med e-avfall har aldrig varit större än det är nu.

Genom att köpa upp reservdelar för dina trasiga apparater kan du fixa dem på egen hand, vilket sparar dig pengar och skonar miljön på en och samma gång. Släng inte bort apparater som bara behöver ett nytt batteri eller kanske en ny skärm. Det kan du fixa helt på egen hand!

En del verktyg kan vara bra att ha

Innan du sätter igång och reparerar din trasiga elektronik kan det vara rekommenderat att se till att du har rätt verktyg för arbetet. Du behöver förstås rätt teknikdelar för just den enhet du vill fixa.

Vare sig det är en mobil, dator eller något annat det gäller är en ordentlig skruvmejsel bra att ha, särskilt en som det går att byta ut skruvbits på. Du kan köpa verktygslådor designade just för elektronik, men har du redan en större verktygslåda i hemmet kan du eventuellt hitta passande skruvmejslar och dylikt där. För elektronik krävs mindre skruvbits!

För mobiler kan en sugpropp vara att rekommendera. Dagens mobiler går vanligtvis inte att öppna upp utan en sugpropp, eftersom skalet är ihoplimmat. Då gäller det att du med hjälp av en hetluftsmaskin (eller kanske en hårtork) hettar upp skalet tills det att limmet lossnar, och genom sugproppen öppnar upp mobilen.

För mer avancerad reparation kan en lödmaskin vara bra att ha nära till hands, men detta behövs absolut inte för enklare reparationer såsom byte av batteri.

Varför bry dig?

Miljön är förstås en otroligt viktig fråga i modern tid, och det är många svenskar som bekymrar sig över såväl klimatförändring som det avfall som ligger och skrotar i stora sopöar världen över. Ett av de största problemen är just e-avfall, trots att det är allt fler som idag återvinner sin elektronik. Detta eftersom nya teknikprylar lanseras varje år och ersätter de gamla – hur många iterationer av Samsung Galaxy finns det nu?

Det är vanligtvis inte värt att investera i en helt ny mobil för kanske 10 % högre prestanda, utan de pengarna kan gå till mycket viktigare saker i livet. Går mobilen sönder är det ofta möjligt att fixa den helt själv, vilket skonar såväl miljön som plånboken! Det går även att sälja din gamla elektronik på nätet eller till en bekant; även det bidrar till att reducera mängden e-avfall i världen.

Hur lär du dig mer?

Att reparera elektronik på egen hand kan kännas läskigt för dig som inte har erfarenhet av detta sedan tidigare, men alla kan lära sig det mest grundläggande inom elektronikreparation. Att byta ut batteriet på en mobil eller ersätta tangentbordet på en laptop är exempel på sådant som går att göra på under en kvart, kanske till en video om du känner dig osäker. På nätet hittar du en guldgruva av information kring olika modeller, däribland hur du öppnar upp dem och hur du ersätter delar på dem. Alla kan lära sig!