Är du trött på att memorera alla lösenord till diverse inlogg? Då kan du förenkla din vardag väsentligt med hjälp av e-legitimation. Det enda du behöver är en dator, mobil eller annan teknisk utrustning som kan tillhandahålla tjänsten åt dig. Sedan är det bara att njuta av hur enkelt och säkert det är att logga in på olika sidor och appar.

Nya tider – ny teknik

I den moderna tiden vi lever i blir det allt svårare att klara sig utan tekniska prylar. Allt fler aktiviteter och tjänster sker digitalt, men det måste inte vara negativt. Även om många äldre personer, som varken har dator eller smartphone blir utanför i det digitala samhället, är det ändå många som gynnas av modern teknik. Dock finns det de som aktivt väljer att hålla sig utanför den digitala världen i så stor utsträckning som möjligt på grund av andra orsaker än oförmågan att hantera tekniken. Det beror oftast på att det finns en del frågetecken kring hur säker tekniken omkring oss egentligen är när det kommer till den personliga integriteten. Visselblåsare som Edward Snowden har varnat för att tekniken spionerar på oss. Men utöver det finns många fördelar med modern teknik och det är där e-legitimationen kommer in i bilden.

Varför e-legitimation?

Oavsett vad man ska göra på nätet idag krävs oftast ett konto och ett inlogg. Det innebär ännu ett lösenord att lägga på minnet. Att skriva ner alla sina lösenord är inte alltid en säker åtgärd och att använda samma lösenord för att enklare minnas dem är inte heller särskilt smart. Risken att få sina konton kapade är ganska stor om man inte har säkra inloggningsalternativ. Därför är tjänstelegitimation ett bra alternativ för säkrare hantering av kontouppgifterna. Med en digital e-legitimation slipper man hålla ordning på alla lösenord, men får samtidigt den högsta säkerheten man kan få för sina konton. Det är därför alla banker och myndigheter erbjuder möjligheten att använda e-legitimation.

Andra fördelar med e-legitimation är att man slipper allt krångel med att logga in på andra sätt. Att logga in hos en myndighet som Pensionsmyndigheten utan e-legitimation blir betydligt svårare och krångligare än att bara logga in med några knapptryck via exempelvis BankID. Den som av olika anledningar inte kan eller vill skaffa e-legitimation märker ganska snart att allt blir betydligt mer omständligt. Dessutom är det inte omöjligt att vi en vacker dag kommer kunna rösta med e-legitimation då det är många som vurmar för att det ska bli så.